Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Sürgős! Fizika 10. osztályos

Főoldal » Középiskola » Fizika
356
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
Elsőként kiszámítjuk az áramkör eredő ellenállását.
először a két párhuzamosan kötött ellenállást kell.
1/3+1/6=1/R'⇒R'=2Ω
Most az egész kör ellenállása (minden sorba van kapcsolva) (0,5+1,5+R'+2)
Re=0,5+1,5+2+2=6Ω
A körben folyó áramerősség (ez a főágban fog folyni)
I=U/Re=6/6=1A (ez az áram folyik a 0,5, 1,5 és a 2Ω-os ellenállásokon)
A 3 és 6Ω-on az ellenállások arányában oszlik "szét" a főág (1A-es) árama (a kisebbiken a több áram)
Tehát a 3Ω-on 2/3A
a 6Ω-on 1/3A
0