Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Emelőerő kiszámítási módja

Főoldal » Általános iskola » Fizika
1816
Egy 2000 kg tömegű vasgerendát akarnak a vízből kiemelni. Mekkora az emelőerő, amíg a víz alatt van a test?
pvas = 7900 kg/m3
Szeretném megtudni, hogy mi a kiszámítási mód?
Köszönöm
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
fizika, felhajtóerő
0
Általános iskola / Fizika

Válaszok

1
Ha a gerenda a talajon lenne, akkor 2000·10=20000N=20kN erő kellene, hogy megemeljük
Ha vízben, (vagy valamilyen folyadékban) van, akkor ennél könnyebb, mert hat rá egy felfelé ható, ún. felhajtóerő
A kiemeléshez szükséges erőt tehát úgy számítjuk, hogy a gerenda súlyából (20kN) kivonjuk a felhajtóerőt
Mivel egyenlő a felhajtóerő?
Annyi víznek a súlyával, amennyit"kiszorít" a gerenda. Ehhez kell a gerenda térfogata. (először ezt kell kiszámolni)
(a sűrűséget a "p" betűvel jelölöm a ró betű helyett)
pvas=mvas/Vvas⇒Vvas=mvas/pvas=2000/7900=0,25m³ (itt a vas sűrűségével számoltunk)
0,25m³ vizet szorított ki! (Vvas=Vvíz)
0,25m³ víz súlya⇒ennyi lesz a felhajtó erő
pvíz=mvíz/Vvíz⇒mvíz=pvíz·Vvíz=1000kg/m³·0,25m³=250kg (most a víz sűrűségével kellett számolni)
250kg víz súlya 250·10=2500N=2,5kN Tehát ennyi a felhajtó erő
A kiemeléshez szükséges erő=20kN-2,5kN=17,5kN
1