Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matematika vektorok

Főoldal » Középiskola » Matematika
458
Sziasztok! Segítséget szeretnék kérni 11.-es matek feladatban. A feladat:
Egy háromszög AB oldalának egyik végpontja A(-2;3). Az AB oldal felezőpontja F(0,5;-0,5), a háromszög súlypontja S(4;2). Add meg a háromszög másik két csúcsának koordinátáit!
A segítséget előre is köszönöm
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
A csúcsnak és B csúcsnak a x és y koordinátáinak átlaga adj a felezőpontj koordinátáit. Így "visszefelé " kell számolni

B(d,k)
A( -2, 3)
koordinátáinak átlaga az F

F( 0,5 , -0,5)
Kapcsolat :
(d-2)/2 = 0,5
d= 3

(k+3)/2 = -0,5
K=-4

B(3,-4)

C számítása is "visszafelé" történik.
Függvénytábla szerint:
A B, C csúcsok koordinátáinak átlaga = súlypont koordinátáival

A(-2,3)
B(3,-4)
C(j,z)

átlaguk
S(4,2)
Első koordinátákra megcsinálom, a második a Tied.
(-2+3+j)/3 = 4
j=11

z-t hasonlóan.

0