Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Gyenge savak és bázisok

Főoldal » Középiskola » Kémia
1221
Egyértékű sav 1,00*10^-2 mol/dm³-es oldatának pH-ja 2,03.
a. Mekkora a sav disszociációfoka ebben az oldatban?
b. Hányszorosára kell hígítani az oldatot, hogy pH-ja 1 egységgel változzék? Mekkora lesz ekkor a disszociációfok?
c. Hányszorosára kell hígítani azt az oldatot, amelyből az eredeti, 2,03-as Ph-jú oldatot készítettük, ha abban a sav disszociációfoka a 2,03-as pH-jú oldatban mérhetőnek a fele volt?
a.
C=1*10^-2 mol/dm³
pH=2,03 -> C=9,33*10^-3 mol/dm³
α = x / c = 9,33*10^-3 mol/dm³ / 10^-2 mol/dm³ = 0,933
Ks = x²/c-x = 1,30*10^-1
b.
pH=3,03 -> C=9,33*10^-4 mol/dm³
és itt akadtam el.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

2
Ks és az új C ismeretében ki tudod számolni az új disszociálatlan sav koncentrációt, abból pedig a hígítás mértékét az eredeti 0,01 M-hoz képest.
2

Csatoltam képet.
3