Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Valaki segítsen a matek háziban!! SOS

Főoldal » Középiskola » Matematika
1397
Egy kétjegyű szám egyik számjegye 1-gyel nagyobb a másik kétszeresénél. Ha a
számjegyeket felcseréljük, az eredeti szám háromszorosánál 8-cal kisebb számot kapunk.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
1
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
b=2a+1
Eredeti szám értéke:
10a+b
Felcserélt szám értéke:
10b+a
(10a+b)×3-8=10b+a
30a+3b-8=10b+a
30a-8=7b+a
29a-8=7b
és b=2a+1
Behelyettesítve az elsőbe:
29a-8=7×(2a+1)
29a-8=14a+7
15a-8=7
15a=15
a=1, és b=2×1+1=3
Így 13 ez a szám









0