Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Minden segítséget köszönök!

Főoldal » Középiskola » Matematika
1923
Egy derékszögű háromszög átfogójának végpontjai A(-2;13) és B(8;-11), és a derékszögű csúcs illeszkedik az y tengelyre
a) Adjuk meg a derékszögű csúcs koordinátáit.
b)Írjuk fel a háromszög köré írható kör 15 abszcisszájú pontjaiba húzott érintőinek az egyenletét, és adjuk meg az érintők hajlásszögét.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
Azt kell tudni, hogy a derékszögű háromszög derékszögű csúcsa az átfogóra emelhető kör kerületén helyezkednek el (Thalesz tétele), vagyis fel kell írnunk a szakaszra emelhető kör egyenletét.

A kör középpontja a szakasz felezőpontja, vagyis (3;1), az AB→ vektor: (10;-24), ennek a hossza  10²+24² =26, tehát a kör sugara 13, így a kör egyenlete:

(x-3)²+(y-1)²=169. Ha a csúcs illeszkedik az y-tengelyre, akkor első koordinátája mindenképp 0, tehát x=0, így

9+(y-1)²=169
(y-1)²=160=10*16, innen
y-1=±4* 10 , tehát y=±4* 10 +1, tehát a háromszög csúcsa két helyen is lehet: (0;4* 10 +1) és (0;-4* 10 +1).

Az az abszcissza 15, akkor x=15, tehát

144+(y-1)²=169
(y-1)²=25
y=±5+1, tehát a két pont: (15;6) és (15;-4). Mivel az érintő merőleges a sugarakra, ezért a sugarakra felírt vektorok a keresett egyenesek normálvektorai lesznek.

Ha az egyenletek megvannak, akkor ki kell számolnod ezek metszéspontját, azt úgy tudod megtenni, hogy egyenletrendszerbe foglalod őket, és azt megoldod. Az x-megoldás az első, az y-megoldás a második koordinátája lesz a pontnak.

Ha ez is megvan, akkor a hajlásszöget így a legegyszerűbb kiszámolni; kiszámolod az egyenesek x-tengellyel vett metszéspontját, vagyis ahol y=0 (ha valamelyik egyenes véletlenül párhuzamos lenne az x-tengellyel, akkor ugyanezt az y-tengellyel is meg lehet tenni, ekkor y=0, ha esetleg az egyik az x-, a másik az y-tengellyel lenne párhuzamos, akkor az egyenesek hajlásszöge 90°), a három metszéspont egy háromszöget fog meghatározni, melynek minden oldalhossza kiszámítható, így egy koszinusztétellel kiszámolható a keresett szög. Ha az a szög tompaszög, akkor a keresett hajlásszög 180°-(kapott szög) lesz.
0

A megoldás ellenőrzéséhez egy ábra:
0