Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Forráspont?

Főoldal » Középiskola » Kémia
448
Számítsa ki a dioxán molális forráspont-emelkedését, ha 173 g dioxánban 2,58 g naftalint oldva az oldat forráspont-emelkedése 0,364°C! (3,12 °C ⋅ kg/mol)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
naftalin móltömege C₁₀H₈ (g/mol) = 128

oldat tömege: 0,173 kg + 2,58*10-3 kg = 0,17558 kg

naftalin anyagmennyisége: 2,58 g / 128 (g/mol) = 2,016 * 10-2 mol

A naftalin Raoult-koncentrációja: 2,016 * 10-2 mol / 0,17558 kg = 0,1148 mol / kg

ΔTm = 0,364 ⁰C / 0,1148 (mol / kg) = 3,17 ⁰C · kg/mol (a kerekítések miatt tér el kicsit az általad megadott eredménytől).
2