Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek

Főoldal » Középiskola » Matematika
555
Mindhárom feladat.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Az első felfogható így: (1/3):(1/8), ilyen esetben azt tanultuk, hogy az osztó tört reciprokával szorzunk, tehát (1/3)*8=8/3 lesz, így az egyenlet:

8/3=x/6, erre 6*(8/3)=48/3=16 megoldást kapjuk

A másodiknál (x/3):4, egész számmal úgy osztunk, hogy a nevezőt szorozzuk, tehát x/12 lesz belőle. A jobb oldalon (7/8):(21/32)=(7/8)*(32/21)=224/168, tehát az egyenlet:

x/12=224/168, erre x=(224/168)*12=2688/168=16 lesz.

A harmadiknál először a vegyestörtet átírjuk törtbe: 3+(1/2)=7/2, 0,4=4/10=2/5, tehát (7/2):(2/5)=(7/2)*(5/2)=35/4. A jobb oldalon x/(8/7)=x*(7/8) lesz, tehát az egyenlet:

35/4=x*(7/8), ennek megoldása x=10.
0