Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Egyensúlyi állandó

Főoldal » Középiskola » Kémia
536
Mekkora az egyensúlyi állandója a H₂+I₂=2HI folyamatnak az alábbi körülmények között? Elegyítünk egymással 2,5 mol/dm³ koncentrációban H2 gázt és 8,9 mol/dm³ koncentrációban I₂ gözt, majd az egyensúly beálltára a hidrogéngáz 95%-a alakul át.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
H₂+I₂=2 HI

1 mol hidrogén 1 mol jóddal reagál.
2,5 mol hidrogén 2,5 mol jóddal reagálna, de a hidrogén 95%-a reagál, tehát:
2,5*0,95= 2,375 mol hidrogén és jód reagál.

Az egyensúlyi koncentrációk (nincs mólszám változás, 1 + 1 molekulából 2 molekula keletkezik) így a nyomás és térfogat állandó marad. Számolhatok a mol/dm³ koncentrációkkal, mint mól számokkal).

Az egyensúlyi állandó számolásához egyensúlyi koncentrációkat kell használni:

Egyensúlyi koncentrációk:
[H₂]: 2,5-2,375 = 0,125 mol/dm³
[I₂]: 8,9-2,375 = 6,525 mol/dm³

Amennyi hidrogén (vagy jód) elreagált, 2-szer annyi HI keletkezik:
[HI]: 2,375*2 = 4,75 mol/dm³

K=[H₂]*[I₂] / [HI]² = (0,125*6,525) / (4,75)² = 3,615 * 10-2
2