Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Titrálás

Főoldal » Középiskola » Kémia
337
1,10,00 cm 3 HClO 4 oldatot titrálunk 0,25 mol/kg Raoult-koncentrációjú NaOH oldattal. Az
ekvivalenciapontban a NaOH fogyása 8,00 cm 3 . Mennyi a titrált oldat pH-ja:
a) a titrálás megkezdése előtt
b) 4 cm 3 lúg hozzáadásakor
c) az ekvivalenciapontban
d) 12 cm 3 lúg hozzáadásakor?
(Valamennyi oldat sűrűsége 1,00 g/cm 3 , és a térfogatok additívak.)
e) milyen indikátort használnál?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
A sűrűség miatt a 0,25 mol/kg Raoult-koncentrációjú NaOH oldat 0,25 mol/dm³-es (1 kg oldat 1000 cm³).

A NaOH anyagmennyisége 8,00 cm³ oldatban:
1000-ben 0,25 mol
8-ban 8*0,25/1000=2*10-3 mol

NaOH + HClO₄ ↔ NaClO₄ + H₂O
mivel 1 mol NaOH 1 mol perklórsavval reagál, ezért
2*10-3 mol a perklórsav anyagmennyisége.

a)
Erős sav, a disszociáció teljes.
[H+] = 2*10-1 mol / dm³
pH=-lg[H+] = -lg(0,2) = 0,7

b)
A fele elreagált 8-ból 4 cm³ lúg esetén.
1*10-3 mol a perklórsav anyagmennyisége 14,00 cm³ oldatban.
[H+] = 1/14 mol / dm³
pH=-lg[H+] = -lg(1/14) = 1,15

c) Az ekvivalencia pontban reméljük, hogy pH=7, semleges.

d)
4,00 ml lúgnak megfelelő lesz a pH 22,00 ml oldatban.
1*10-3 mol az NaOH anyagmennyisége 22,00 cm³ oldatban.
[OH-] = 1/22 mol / dm³
pOH=-lg[OH-] = -lg(1/22) = 1,34
pH = 14-pOH = 14-1,34 = 12,66

e)
Brómtimolkéket, ami 6,0 és 7,6 között csap át sárgából kékbe.
3