Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika házi feladat! SOS

Főoldal » Középiskola » Fizika
619
A fizika házi feladathoz szeretnék segítséget kérni. Így szól a feladat:
Légszigetelésű kondenzátor 4 dm^2 területű lemezei egymástól 2 mm távolságra helyezkednek el. A kondenzátorra 500 V feszültséget kapcsolunk.

a, Mennyi a lemezek között a térerősség
b, Mennyi konzenzátor kapacítása?
c, Mekkora a töltésmennyiséget tárol a kondenzátor
d, Mennyi elektoroms enerigát tárol a kondenzátor
e, mennyi munkával tudnánk az áramforrásról lekapcsolt lemezeket 5mm távolságra széthűzni
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
a)
E=U/d = 500 V / 0,002 m = 250000 Vm

b)
C = ε₀ * εr * A / d

ε₀ a vákuum dielektromos állandója, 8,854187817 * 10-12 (As/Vm)
εr=1,00059

A=4 dm² = 0,04 m²
d=2 mm = 0,002 m

C=8,854187817 * 10-12 * 1,00059 * 0,04 / 0,002 = 3,54*10-10 F = 354 pF

c)
Q=C*U = 3,54*10-10 F * 500 V = 1,77 * 10-7 C

d)
e=(1/2)*Q*U=0,5*1,77 * 10-7 C * 500 V = 4,425 * 10-5 J

e)
F(erő)=E*Q
E=250000 Vm
F=250000 Vm * 1,77 * 10-7 C = 4,425 * 10-2 N

W=F*d
d=0,03 m
W=4,425 * 10-2 N * 0,03 m = 1,33*10-3 Nm
3