Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizka Házi SOS

Főoldal » Középiskola » Fizika
2200
Egy 10 pF kapacitású kondenzátorra 100 V feszültséget kapcsolunk.

a) Mennyi a kondenzátor töltése?

b) Mennyi a kondenzátor elektromos mezőjének energiája?

c) Mennyi töltéssel lenne a lemezek közötti feszültség 150 V?

d) Mennyi lenne a kondenzátor feszültsége, ha 1 millió elektronnal töltenénk fel?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
sos, fizika, Egy 10 pF kapacitású kondenzátorra 100 V feszültséget kapcsolunk. a) Mennyi a kondenzátor töltése? b) Mennyi a kondenzátor elektromos mezőjének energiája? c) Mennyi töltéssel lenne a lemezek közötti feszültség 150 V? d) Mennyi lenne a kondenzátor fesz
1
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
C= 10 pF = 10*10-12 F

a)
C=Q/U
Q=C*U = 10*10-12 F * 100 V = 10*10-10 C

b)
e=(1/2)*Q*U = 0,5 * 10*10-10 C * 100 V = 5*10-8 J

c)
C=Q/U
Q=C*U= 10*10-12 F * 150 V = 15*10-10 C

d)
C=Q/U
U=Q/C

1 mol e- 96500 Coulomb
6*10²³ db e- 96500 Coulomb
10⁶ db e- 96500*10⁶/(6*10²³)= 1,60833 *10-13 Coulomb

U=1,60833 *10-13 C / 10*10-12 F = 0,016 V
3