Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matel Geometria

Főoldal » Középiskola » Matematika
608
Két kocka egy-egy élének összege 41cm. A felszíneik összege 5118cm2. Mekkora a nagyobbik kocka térfogata? (emlékeztető: a kocka felszíne : A=6a2 , térfogata : V=a3
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Legyen az egyik kocka egyik éle x, ekkor a másik 41-x hosszú. Ezek alapján az első kocka felszíne 6*x², a másik kocka felszíne 6*(41-x)², ezek összege 5118 cm²:

6*x²+6*(41-x)²=5118 | zárójelbontás
6x²+10086-492x+6x²=5118 | összevonás
12x²-492x+10086=5118 | osztunk 12-vel:
x²-41x+840,5=426,5 | kivonunk 426,5-et:
x²-41x+414=0, ezt megoldhatjuk megoldóképlettel, és x=23 jön ki.

Tehát az egyik kocka éleinek hossza 23 cm, a másik élhossza 41-23=18 cm. Ezek alapján a nagyobb kocka térfogata 23³=12167 cm³.
0