Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia lecke

Főoldal » Középiskola » Kémia
3404
Légyszi valaki segítsen.
1. Hány dm3 normálállapotú hidrogéngáz keletkezik 81 g aluminium sósavval való reakciójakor, ha az aluminium teljesen átalakul?
2. 2,8 g kalcium-oxidra vizet öntve az teljesen átalakul. Hány db vízmolekula lépett reakcióba a kalcium-oxiddal?
3. Hány dm3 standardállapotú hidrogén-, ill. klórgáz szükséges 73,5 dm3 standardállapotú hidrogén-klorid-gáz előállításához?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Megoldás:

1, Al + 3 HCl= AlCl3 + 3/2 H2
Az egyenletből kiderül, hogy 27g Al 3 mol HCl-lel reagál, akkor a 81g 9 mollal.Könyvből,netről kimásolható lenne a normálértékhez tartozó térfogat,de az kerekített érték.Középiskolában ismert az egyetemes gáztörvény → pV=nRT→ V=nRT/p=9*8,314*273/101000=0,202252 m³=202,25 dm³ térfogatot tölt be.
2. CaO + H2O → Ca(OH)2
Az egyenletből látszik, hogy 56g CaO 1 mol H2O reagál, akkor 2,8g-mal 0,05 mollal reagál.1 mol vízben 6*1023 db molekulát tartalmaz, akkor a 0,05 mol 3*1022 db molekulát tartalmaz, ennyivel reagált.
3. H2 + Cl2 → 2 HCl
Az egyenlet alapján 1-1 mol-ból 49 dm³ HCl lesz.A 73,5 dm³-hez 1,5-1,5 mol kell.1 mol gáz standardkörülmények között (ez is kerekített, de kevésbé pontatlan) 24,5 dm³ térfogatot tölt be. 1,5*24,5=36,75 dm³ kell mindkettőből.
0