Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Gyenge savak és bázisok

Főoldal » Középiskola » Kémia
907
Ismeretlen koncentrációjú hidrogén-fluorid- és hidrogén-jodid oldat pH-ja is 2,00.
Mindkét savoldatot 0,100 mol/dm³-es NaOH-oldattal megtirtáljuk: a HF-oldat 10,00 cm³-ét 14,90 cm³, a HI-oldat 50,00 cm³-ét 5,00 cm³ mérőoldat közömbösíti. Számítsuk ki a két oldat koncentrációját!
Vessük össze a két sav erősségét!
Számítsuk ki - ahol van értelme - a savállandót!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
NaOH + HF = NaF + H₂O

NaOH + HI = NaI + H₂O

1 mol NaOH 1-1 mol savakkal reagál.

A NaOH anyagmennyiségei:

HF:
0,1 mol NaOH van 1000 cm³-ben
x= 1,49*10-3 mol NaOH van 14,90 cm³ oldatban.

Ugyanennyi mol HF van 10,00 cm³ HF oldatban. Akkor 1000 cm³-ben:
A HF koncentrációja: 0,149 mol/dm³


HI:
0,1 mol NaOH van 1000 cm³-ben
x= 5*10-4 mol NaOH van 5,00 cm³ oldatban.

Ugyanennyi mol HI van 50,00 cm³ HI oldatban. Akkor 1000 cm³-ben:
A HI koncentrációja: 0,01 mol/dm³


HF ↔ H+ + F-

HI ↔ H+ + I-

pH = -lg[H+] = 2,00
[H+] = 0,01 mol/dm³ mindkét oldat esetében.

Ezek szerint a HI erősebb sav, mint a HF, mert a HI-oldatban a HI koncentrációja megegyezik a H+ koncentrációval, tehát az oldatban a disszociáció teljes. Itt nincs értelme savállandót számolni.

KHF = (0,01)² / (0,149-0,01) = 7,19*10-4 mol/dm³
3