Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Vaskohászat

Főoldal » Középiskola » Kémia
1883
4, 5 illetve 6. feladatban kérnék ismételten segitséget, köszönöm szépen mindenkinek.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
4.,
vörösvasérc, mágnesvasérc, barnavasérc, vaspát(sziderit), gyepvasérc
szén és szénmonoxid
mészkő, dolomit
koksz, levegő
salak

5.,
Fe2O3+3CO=2Fe+3CO2
Fe2O3+3C=2Fe+3CO
C+CO2=2CO
C+O2=CO2

A kokszot a vas-oxid oxidálja
A vas-oxidot a szén és a szén-monoxid redukálja
Torokgáz: szén-monoxid, hidrogén, metán, nitrogén, vízgőz, szén-dioxid

vasgyártás lényege: Vasércekben lévő vas-oxidok redukálása tiszta vassá
termék: nyersvas
melléktermék: salak

6.,
nyersanyag: nyersvas és ócskavas
segédanyag: oxigén és égetett mész
melléktermék: Siemens-Martin salak
lényege: a megolvasztott fémbetétből kiégetik a „káros” elemeket, ötvözik „hasznos” elemekkel, majd a folyékony acélt kokillába vagy folyamatos öntőgépbe öntik és kristályosítják.
széntartalma: kevesebb mint 1.7%
edzése: felhevítik majd hirtelen lehűtik, hogy átalakuljon a szerkezete
tulajdonságai: szilárd, jól megmunkálható, egyenletes szemcseeloszlású


http://www.tanszertar.hu/eken/2007_02/images_0702/vasgy.jpg
Módosítva: 9 éve
0