Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Segítsen valaki!

Főoldal » Általános iskola » Matematika
597
A feladat a következő :mennyi az alábbi számok 6-szorosa? Ha lehet egyszerűsíts!
A) 3/4 b) 5/6 c) 7/11 d) 1 1/2 e) 5/3 f) 2 11/12
Egyáltalán nem értem a törteket sajnos.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
matek
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

2
9/2
27
42/11
3
10
11
0

Törtet egész számmal úgy szorzunk, hogy szorozzuk a számlálóját (a felsőt):

a) 6*(3/4)=(6*3)/4=18/4. Azt kell még tudni, hogy ha a számlálót és a nevezőt ugyanazzal a számmal osztjuk, akkor a tört értéke nem változik, ezt egyszerűsítésnek nevezzük. Ha 2-vel egyszerűsítünk, ezt kapjuk: 9/2.
b) 6*(5/6)=(6*5)/6=30/6, 6-tal egyszerűsítve: 5/1, ami 5 egésznek felel meg.
c) 6*(7/11)=(6*7)/11=42/11, nem tudunk egyszerűsíteni.
e) 6*(5/3)=(6*5)/3=30/3, 3-mal egyszerűsítve 10/1=10 egész

d) A vegyes törteket úgy kezeljük, mintha egy összeg lenne: 1 egész 1/2=1+(1/2). Azt tudjuk, hogy ha közös nevezőn vannak a törtek, akkor össze tudjuk őket adni. Ha az 1-et megszorozzuk 2-vel, majd el is osztjuk, akkor 2/2-et kapunk, értelemszerűen ez megegyezik 1 egésszel, tehát (2/2)+(1/2) műveletet kell megoldanunk; összeadjuk a számlálókat, a nevezőt békén hagyjuk: (2+1)/2=3/2, innen ugyanúgy folytatódik, mint eddig: 6*(3/2)=(6*3)/2=18/2, 2-vel egyszerűsítve 9/1=9 egész.
f) 2=(2*12)/12=24/12, (24/12)+(11/12)=(24+11)/12=35/12, 6*(35/12)=(6*35)/12=210/12, 6-tal tudunk egyszerűsíteni: 35/2.
0