Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek

Főoldal » Általános iskola » Matematika
470
Egy derékszögű háromszög befogói 6 és 8 dm hosszúak. A hozzá hasonló háromszög megfelelő oldali 12 és 16 dm hosszúak. Mekkorák a hiányzó oldalak? Írd fel a megfelelő oldalak arányát! Számolás után írd fel a háromszögek kerületének és területének arányát!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
a=6dm b=8dm c=10dm
a'=12dm b'=16dm c'=20dm

1., A kerületeik aránya 1:2, mert:
k_1=a+b+c, k_2=2a+2b+2c=2(a+b+c), az arány ekkor=(a+b+c)/2(a+b+c)=1/2.
Egyszerűbben erre a példára:
k_1=24 dm, k_2=48 dm
Ebből pedig már egyszerűen a k_1/k_2 arány= 24/48=1/2

A területeik aránya 1:4, mert:
t_1=(a×b)/2, t_2=(2a×2b)/2=2(a×b), itt az arány=((ab)/2)/(2ab)=1/4.
Ugyan így erre a példára:
t_1=24 dm^2, t_2=96 dm^2,
Így a t_1/t_2 arány=24/96=1/4.
Módosítva: 6 éve
0