Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Egy konvex sokszögnek összesen 90 átlója van.

Főoldal » Általános iskola » Matematika
7987
Hány oldalú a sokszög?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
Konvex átlók
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
Egy n≥3 oldalú sokszögnek (n*(n-3))/2 darab átlója van. Ez azért van így, mert minden csúcsból n-3 átló húzható (mivel a két szomszédjába és önmagába nem megy átló), így n*(n-3) átlót tudunk megszámolni, viszont minden átlót kétszer számoltunk, ezért osztani kell 2-vel. Tehát ennek az egyenletnek kell teljesülnie:

(n*(n-3))/2=90 | *2
n*(n-3)=180, ha tanultál másodfokú egyenletet megoldani, akkor rendezed:

n²-3n-180=0, megoldod.

Ha nem tanultál még, akkor érdemes azt észrevenni, hogy az n*(n-3) jó közelítéssel n²-nek felel meg, ha így lenne, akkor a megoldás √180=~13,41 lenne, ennek a környékén keressük a megoldást. Hamar rá is jövünk, hogy 15*12=180, tehát n=15 lesz, vagyis 15-szögünk van.

Ha még ezt sem tudod, akkor lehet az oszthatósággal számolni; mivel a bal oldalon két egész szám szorzata van, ezért n csak olyan szám lehet, ami osztja a 180-at. Írjuk fel 180 osztópárjait:

1*180
2*90
3*60
4*45
5*36
6*30
9*20
10*18
12*15, innen csak a fordítottakat írnánk fel.

Az a pár jó, ahol a tagok különbsége 3, ennek a kritériumnak a 12*15 tesz csak eleget, tehát n=15 (ekkor n-3=12), tehát 15-szög lesz.
1