Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Térfogatszámítás

Főoldal » Középiskola » Matematika
610
A fejem térfogatát kell kiszámolni Kerület::58cm eddig jutottam...
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Jó közelítéssel vehetjük gömbnek, ekkor a gömb sugara a fősíkmetszetből, ami egy kör, derül ki; annak a kerülete 58 cm, tehát 58=2*r*π, tehát 29/π=r a kör, így a gömb sugara.

Innen már kiszámítható a gömb térfogata: V=(4/3)*r³*π=(4/3)*(29/π)³*π=97556/(3π²) cm³ a térfogat, ez ~3300 cm³ százas kerekítéssel.

Egyébként a fejed térfogatát úgy tudod kiszámolni, hogy adott térfogatú vízbe meríted a fejed, ezután ha bedugod a fejed, kiszámítod az így keletkezett térfogatot, majd a fejed bedugása utáni térfogatból kivonod a fejed bedugása előttit, és a különbség lesz a fejed térfogata. Ehhez persze olyan tartályt érdemes választani, aminek könnyen ki tudod számolni a térfogatát, például téglatest alakú (ezzel a legegyszerűbb számolni).
1