Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek, részben pitagorasz-tétel

Főoldal » Általános iskola » Matematika
1362
Hogyan számoljuk ki a(z):
a, b-t és mb-t,hogyha megadták az a-t(5,4cm) és az ma-t(3,6cm)
b, a-t és mb-t, hogyha megadták a b(2,6dm) és az ma-t(2,4dm)
c, ma-t és mb-t, hogyha megadták az a-t(5,6cm) és a b-t(3,5cm)
Valaki esetleg tudna segíteni ezekben?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
Kicsit hiányos a feladat.

Ha egyenlő szárú háromszögekről van szó, akkor a következőképp néz ki a megoldás.
Az alapot (a) felezi a hozzá tartozó magasság (ma), illetve a magasság merőleges az oldalra. Így keletkezik egy derékszögű háromszög, melynek oldalai az alap fele (a/2), az oldalhoz tartozó magasság (ma) és a háromszög szára (b), melyre alkalmazható a Pitagorasz-tétele.

Ezek alapján:
a)
(a/2)2+ma2=b2
2,72+3,62=b2
...
b=4,5

b)
(a/2)2+ma2=b2
(a/2)2+2,42=2,62
...
(a/2)=6,24
a=12,48

c)
(a/2)2+ma2=3,52
(2,8)2+ma2=2,62
ma-t és mb-t, hogyha megadták az a-t(5,6cm) és a b-t(3,5cm)
...
ma=2,1

################################
A háromszög területét megkapod, ha az oldal és a hozzá tartozó magasság szorzatának veszed a felét. Azaz
T=(a*ma)/2=(b*mb)/2.
Ezek alapján területet felírva:
a)
(5,4*3,6)/2=(4,5*mb)/2
9,72=(4,5*mb)/2
19,44=4,5*mb
mb=4,32

b)
(12,48*2,4)/2=(2,6*mb)/2
14,976=1,3*mb
mb=11,52

c)
(5,6*2,1)/2=(3,5*mb)/2
5,88=1,75*mb
mb=3,36


1