Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia 9. Osztály

Főoldal » Középiskola » Kémia
576
Számítsd ki, hogy az óceánok tömegének közel hány százaléka lehet az oxigén!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Az óceánok térfogata:
felület: 362 millió km²
átlagos mélység: 3720 m = 3,72 km

Az óceánok térfogata: 362 millió km² * 3,72 km = 1346,64 millió km³

A tengervíz 3,5 tömeg% sót tartalmaz,
az oldat sűrűsége (kg/m³)
2%-os: 1013
4%-os: 1027
4-2%=2% változáshoz 1027-1013 = 14 sűrűség változás tartozik.
1,5% változáshoz 1,5*14/2 = 10,5
A 3,5%-os sóoldat sűrűsége: 1013+10,5 = 1023,5 kg/m³ = 1,0235 tonna/m³ = 1,0235 *10⁹ tonna/km³

Tehát az óceánok tömege:
1346,64 *10⁶ km³ * 1,0235 *10⁹ tonna/km³ = 1378,28604 * 10¹⁵ tonna

Most nem számolunk oldott gázokkal és egyéb sókkal, a sótartalmat nátrium-kloridnak vesszük.

Ebből 3,5% só, tehát a víz mennyiség:
1378,28604 * 10¹⁵ tonna - (1378,28604 * 10¹⁵ tonna *0,035) = 1330,0460286 * 10¹⁵ tonna víz.

A víznek 16*100/18=88,89%-a oxigén.

Tehát a tengervízben 1330,0460286 * 10¹⁵ tonna víz * 0,8889 = 1182,277915 * 10¹⁵ tonna az oxigén.

A tengervíz oxigén tartalma:

1182,277915 * 10¹⁵ tonna oxigén * 100
------------------------------------------- = 85,78%
1378,28604 * 10¹⁵ tonna
Módosítva: 6 éve
1