Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Tud valaki segíteni kémiából? Ma kéne beadnom, nem értem.

Főoldal » Középiskola » Kémia
942
1. feladat
Mennyi a kalcium-hidroxid képződéshője, ha tudjuk hogy:
CaO(sz)+H₂O(f)→Ca(OH)₂(f) ΔrH=-65kJ/mol
2.feladat
Ha 2,7g alumíniumot sósavba oldunk, mennyi a keletkezett vagy elnyelt hő?
2Al(sz)+6HCl(aq)→2AlCl₃(sz)+3H₂(g)




Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
A képződéshő az anyagok elemikből való keletkezése során felszabaduló energia mennyisége (kJ/mol).

Az elemek képződés hője 0.

A reakcióhő a termékek képződés hőinek összege mínusz a kiindulási anyagok képződés hőinek összege (szorozva a reakció egyenlet szerinti mólszámokkal.)

ELŐJELEKRE VIGYÁZNI KELL!

A kalcium-hidroxid esetében:
ΔHr= -65 kJ/mol = ΔHk (Ca(OH)₂) - [ ΔHk (H₂O foly) + ΔHk (CaO) ]

Ez egy egyismeretlenes egyenlet, amiből csak ki kell fejezni a kalcium-hidroxid képződés hőjét.

Képződéshők a függvénytáblázat 280. oldalon.
ΔHk (H₂O foly) = -286 kJ/mol
ΔHk (CaO) = -636 kJ/mol

ΔHk (Ca(OH)₂) = -65 kJ/mol + [ ΔHk (H₂O foly) + ΔHk (CaO) ] = -65 kJ/mol + ( (-286)+(-636) ) = -65 kJ/mol + ( -922 ) =
- 987 kJ/mol (és mily meglepő, egyezik a függvénytáblázat adatával!)

2.
Ugyanez pepitában:

képződéshők:
AlCl₃ = -695 kJ/mol
HCl (g) = -92,5 kJ/mol

A sósav vizes oldatban van (ez az oldáshő itt most nem számít), de attól még a képződés hője ennyi.

2 * (-695) - 6* (-92,5) = -1390 + 555 = -835 kJ/mol energia szabadul fel 2 mol alumínium (2*27 gramm) oldásakor.
Nekünk 20-ad ennyi alumíniumunk van, tehát huszad ennyi hő szabadul fel:

-835 / 20 = - 41,75 kJ
1