Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia

Főoldal » Általános iskola » Kémia
3360
Valaki tudna segíteni?
Nem vagyok jó kémiás.
1. Számítsd ki a következő anyagok 1-1 móljának tömegét:
a; kalcium-klorid (CaCl2)
b; nátrium-szulfid (Na2S)
c; alumínium-oxid (Al2O3)
2;
16 g oxigén mennyi
hidrogénnel,
szénnel,
magnéziummal,
alumíniummal alkot vegyületet?
3; Írd fel az ammónia (NH3) keletkezését nitrogénből (N2) és hidrogénből (H2). Az egyenlet alapján számítsd ki,hogy
6 mol hidrogénből hány mól ammónia keletkezik?
1 mol ammónia keletkézéséhez hány mól hidrogénre van szükség?
1 mol nitrogénből hány mól ammónia keletkezik?
30 g hidrogén hány g ammónia keletkezéséhez szükséges?
4;9 g víz elektromos bontáskor hány g hidrogén és hány g oxigén keletkezik. Számítsd ki a keletkező gázok tömegarányát. SOS SOS
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
kémia SOS
0
Általános iskola / Kémia

Válaszok

1
1. Számítsd ki a következő anyagok 1-1 móljának tömegét:

1 mol tömegéhez a periódusos rendszer atom tömegjeire van szükség.

a; kalcium-klorid (CaCl2) = 40+ 2*35,5 = 111 gramm
b; nátrium-szulfid (Na2S) = 2*23 + 32 = 78 gramm
c; alumínium-oxid (Al2O3) = 2*27 + 3*16 = 102 gramm

2;
16 g oxigén ( 1 mol O₂ = 32 gramm)
mennyi
hidrogénnel, 2 H₂ + O₂ = 2 H₂O
32 gramm oxigén 4 gramm hidrogénnel reagál
16 gramm oxigén a felével, 2 gramm hidrogénnel reagál.

szénnel, C + O₂ = CO₂
32 gramm oxigén 12 gramm szénnel reagál
16 gramm oxigén a felével, 6 gramm szénnel reagál.

magnéziummal,
2 Mg + O₂ = 2 MgO
32 gramm oxigén 2*24=48 gramm magnéziummal reagál
16 gramm oxigén a felével, 24 gramm magnéziummal reagál.

alumíniummal alkot vegyületet?
4 Al + 3 O₂ = 2 Al₂O₃
3*32 gramm oxigén 4*27=108 gramm alumíniummal reagál
16 gramm oxigén a hatodával, 18 gramm alumíniummal reagál.

3; Írd fel az ammónia (NH3) keletkezését nitrogénből (N2) és hidrogénből (H2). Az egyenlet alapján számítsd ki,hogy
6 mol hidrogénből hány mól ammónia keletkezik?

N₂ + 3 H₂ = 2 NH₃

3 mol hidrogénből 2 mol ammónia keletkezik,
6 mol hidrogénből a kétszerese, 4 mol ammónia keletkezik.

1 mol ammónia keletkezéséhez hány mól hidrogénre van szükség?
2 mol ammónia keletkezéséhez 3 mol hidrogénre van szükség
1 mol ammónia keletkezéséhez a felére, 1,5 mol hidrogénre van szükség.

1 mol nitrogénből hány mól ammónia keletkezik?
1 mol nitrogénből 2 mól ammónia keletkezik.


30 g hidrogén hány g ammónia keletkezéséhez szükséges?

6 gramm hidrogén 2*17=34 gramm ammónia keletkezéséhez szükséges,
30 gramm hidrogén ötször ennyi, 5*34 = 170 gramm ammónia keletkezéséhez szükséges.

4;
9 g víz elektromos bontáskor hány g hidrogén és hány g oxigén keletkezik. Számítsd ki a keletkező gázok tömegarányát.

2 H₂O → 2 H₂ + O₂

2 * 18 = 36 gramm víz bontásakor 4 gramm hidrogén és 32 gramm oxigén keletkezik.
9 gramm víz az egyenlet szerinti negyede, tehát negyed annyi, 1 gramm hidrogén és 8 gramm oxigén keletkezik.

A hidrogén tömeg aránya: 1:8
az oxigéné 8:1.
2