Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Szöveges feladat

Főoldal » Általános iskola » Matematika
1879
Egy kétjegyű szám egyik számjegye harmada a másiknak.Ha a számjegyeket felcseréljük,az új szám az eredeti felénél 5-tel kisebb.Melyik ez a szám?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

2
62.
2x3=6
31-5=26
0

Mivel a keletkezett új szám a kisebb, azért az eredeti számban az egyes helyiértéken szereplő szám legyen x, a százas helyiértéken álló a feladat szerint 3x.
Így az eredeti szám: 10*3x+x, azaz 31x
A felcserélt szám: 10*x+3x, azaz 13x

Egyenletet felírva:
Ha a számjegyeket felcseréljük,az új szám az eredeti felénél 5-tel kisebb:

(31x/2)-5=13x
31x-10=26x
-10=-5x
2=x

Azaz
Eredeti szám: 62
Felcserélt szám: 26, ami 62/2-5=31-5=26
0