Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Nem tudom!

Főoldal » Általános iskola » Matematika
1772
1. Egy téglatest egy csúcsából kiinduló három él hosszának összege 240 cm, az élek hosszának aránya 3 : 4 : 5 . Mekkora a test felszíne, térfogata?
2.Egy kockának és egy téglatestnek egyenlő a térfogata , 216 köbcenti.
a, mekkorák a téglatest élei, ha egyik éle 2/3 része a másik élének, és másfélszerese a harmadik élének ?
b, Határozzuk meg a téglatest és a kocka felszínének arányát ! A téglatest : A kocka = ?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
1. feladat
3x+4x+5x=240 cm
12x=240 cm
x=20 cm
Így az élek hossza: 60 cm, 80 cm, 100 cm
Téglatest felszíne: A=2×(ab+bc+ac)=2×(4800+8000+6000)=37600 cm²
V=a×b×c=480000 cm³

2.feladat
A kocka térfogata: V=a³
a³=216 cm³⇒a=6 cm minden éle
A téglatest pedig: a×b×c=216 cm³
216 osztói: 1, 2, 3, 4, 6, 8, 9, 12, 18, 24, 27, 54, 72, 108, és 216
Ezek közül úgy jön ki hogy az élei 6 cm, 9, cm és 4 cm
Így a téglatest felszíne:
A=2(ab+bc+ca)=150 cm²
A kocka felszíne pedig:
A=6×a²=6×6²=216 cm²
Így a felszínük aránya: 150/216=0,694












-1