Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

REDOXIREAKCIÓK

Főoldal » Középiskola » Kémia
707
Állapítsd meg az alábbi egyenletekben az oxidációs számokat, az oxidációsszám-változásokat, az oxidáció és a redukció folyamatát, nevezd meg az oxidálószert!
2 KHCO₃ = K₂CO₃ + H₂O + CO₂
2 H₂S + SO₂ = 3 S + 2 H₂O
2 NO₂ + 2 NaOH = NaNO₂ + NaNO₃ + H₂O
3 Zn + 8 HNO₃ = 3 Zn(NO₃)₂ + 2 NO + 4 H₂O
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

3
Kiegészítés a feladathoz, továbbá egy kis motiváció a segítséghez tudván, hogy azért gondolkozom! :)
Az utolsó példában jól látszódik, hogy a cink oxidálódott a nitrogén pedig redukálódott. Ebben az esetben az oxidálószer az ötszörösen pozitív töltésű nitrogén kation és a redukálószer pedig a Zn.
3 Zn + 8 HNO₃ = 3 Zn(NO₃)₂ + 2 NO + 4 H₂O
A többi egyenletben azt fedeztem fel, hogy nem mindenhol történik ehhez hasonló oxidációs szám változás, tehát lehet, hogy nem mindegyik redoxireakció, továbbá a feladat is kihangsúlyozta, hogy: redoxireakciók esetében".
Ebben kérnék egy kis megerősítést, előre is köszönöm!

Módosítva: 6 éve
0

Igen, annyi, hogy itt csak oxidációs számokról beszélünk, a nitrogén "kationt" azt most hagyjuk.

Az egyenleteket pedig az oxidációs szám változásoknak megfelelően kell rendezni.
2

Rendben, végül erre jutottam:
1. Az első reakcióban nem találtam oxidációs szám változást, így azt hagytam.
2. Ez egy szinproporciós reakció, így a nyilakat kizárólag a reagens oldalra lehet húzni.
A kén adott le két elektront, továbbá vett fel négyet.
3. Ugyan az az atom redukálódik és oxidálódik, azaz ez egy diszproporciós reakció.
4. A negyedik pedig a képen jól látható.

Módosítás: Mivel ez nincsen benne a kitöltésekben a kemiavill.hu oldalán, ezért biztos lesz aki még rákeres, így egy kis érdekesség a 2 H₂S + SO₂ = 3 S + 2 H₂O reakcióval kapcsolatban!
Erdélyben a Torjai büdös-barlang-nál figyelhető meg az a reakció!
A feljövő kénhidrogén egy része oxidálódik kén-dioxiddá és ez a reakció zajlik le a felszínen, ennek okán rakódik le a kén.
Módosítva: 6 éve
0