Keresés

Keresendő kifejezés:

Toplista

Toplista
  • betöltés...

Segítség!

Ahhoz, hogy mások kérdéseit és válaszait megtekinthesd, nem kell beregisztrálnod, azonban saját kérdés kiírásához ez szükséges!

Hidrogén és nátrium-klorid

1166
1.Miért kell a hidrogén-klorid előállításakor a hidrogént meggyújtani?
A keletkezett hidrogén- és klóratomokból miért nem hidrogén- és klórmolekulák jönnek létre ismét?
Milyen folyamat ez a reakció belső energia változása szerint? Miért?
2.Nátrium-klorid élettani hatásai,előállítása?
3.Hidrogén-klorid élettani hatásai,előállítása?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Kémia

Válaszok

2
2.
A nátrium-klorid (NaCl) – más néven konyhasó , só, kősó, tengeri só – az egyik legfontosabb, az állatok és az ember számára nélkülözhetetlen vegyület.
Laboratóriumban NaCl keletkezik sósav és nátrium-hidroxid semlegesítési reakciója, vagy nátrium-karbonát és sósav reakciója során.

3.
A hidrogén-klorid színtelen, szúrós szagú, levegőnél nagyobb sűrűségű, mérgező gáz, képlete HCl.
A hidrogén-klorid hidrogénből és klórból képződik magas hőmérsékleten (250 °C felett) vagy fény hatására. Az egyesülés durranás kíséretében történik, ha az említett két gáznak egyenlő térfogatait elegyítettük egymással.
H2 + Cl2 = HCl
1

1. Mert a reakció csak magas hőmérsékleten indul be (250 C)
Energia szempontjából kedvezőbb ha HCL fejlőik mintha újra H és Cl molekulák jönnek létre mert energiát veszít a rendszer a reakció során mert exoterm.
Exoterm reakció mert energia szabadul fel a képződés során.
2. NaCl: Köznapi nevén konyhasó az állatok és az ember számára nélkülözhetetlen vegyület.
Laboratóriumban: NaCl sósav és nátrium-hidroxid semlegesítési reakciója révén vagy nátrium-karbonát és sósav reakciója során keletkezik.
Iparilag: A nátrium-kloridot vagy konyhasót a kibányászott kősó tisztításával, valamint a tengervíz bepárlásával nyerik.
3. HCl: A hidrogén-klorid színtelen szúrós szagú levegőnél nagyobb sűrűségű mérgező gáz képlete
Laboratóriumban: A hidrogén-klorid hidrogénből és klórból állítják elő magas hőmérséklet.
Iparban: iparilag konyhasót (NaCl) használnak, amelyet kénsavval kezelnek.
1