Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Segítsetek!!!!!!!!!!!!

311
Kenyér minőségét meghatározó tényezők!! (20 mondat)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Biológia

Válaszok

1
A kenyérlisztet érzékszervi vizsgálatokkal is minősítik. Az ide tartozó liszt tulajdonságok a következők: Szín: az úgynevezett Pekár-mintának feleljen meg, amit minden évben, minden lisztfajtára központilag meghatároznak. Szag: idegen szagoktól mentes. Íz: idegen íztől mentes.

100 kg liszt hány kg vizet tud felvenni a meghatározott tésztaállomány kialakításához.

A kenyérlisztek vízfelvevő képessége a gabonafajtól, a fehérje minőségétől és mennyiségétől, a dagasztási módtól és a késztermék tésztaállományától függően változik. A felvett víz mennyiségével kell kialakítani a tészta állományát a lisztfajtának megfelelően. A vízmegtartó képességtől függ a felvett víz kötött állapotban maradása, vagy szabaddá válása.

A fehérkenyerek
Fehérje (%) Zsír (%) Szénhidrát (%)
Alföldi kenyér 9.3 1.4 53.1
Fehér kenyér 10 0.8 53.5
A tészta gázfejlesztő képessége a keményítőbontás függvénye. Csak annyi keményítő bontható le, ami még nem veszélyezteti a ragacsos tésztaállomány kialakulását. Ha kevés keményítő marad, akkor a sülésnél nincs, ami felveszi a vizet, és a kenyér bélzete ragacsos lesz.
0