Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Szöveges feladat

Főoldal » Általános iskola » Matematika
1321
Egy kétjegyű szám számjegye kétszer akkora mint a másik.Ha számjegyeket felcseréljük,az új szám az eredeti másfélszeresénél 9-cell nagyobb.Melyik ez a szám?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

2
A szóbajöhető számok: 12, 24, 36, 48, 21, 42, 63, 84, ezeket végignézed, és meglátod, hogy melyik lesz a jó.
0

Az egyes helyiértéken szereplő szám legyen 2x, a százas helyiértéken álló x.
Így az eredeti szám: 10*x+2x, azaz 12x
A felcserélt szám: 10*2x+x, azaz 21x

Egyenletet felírva:
Ha számjegyeket felcseréljük, az új szám az eredeti másfélszeresénél 9-cel nagyobb.

21x=12x*1,5+9
21x=18x+9
3x=9
x=3

Azaz
Eredeti szám: 36
Felcserélt szám: 63, ami 36*1,5+9=54+9=63
0