Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matematika feladatok.

Főoldal » Általános iskola » Matematika
498
1. Egy derékszögű háromszög befogói 6 és 8 dm hosszúak. A hozzá hasonló háromszög megfelelő oldali 12 és 16 dm hosszúak. Mekkorák a hiányzó oldalak? Írd fel a megfelelő oldalak arányát! Számolás után írd fel a háromszögek kerületének és területének arányát!
Ezeket már kiszámoltam:
a=6dm b=8dm c=10dm
a'=12dm b'=16dm c'=20dm

2.A következő adatok paralelogrammára vonatkoznak:
a=12cm a'=2/3a (ezek törtek csak nem tudtam tört formájában leírni)
b=6cm b'=2/3b
ma=4,5cm ma'=2/3ma

A két paralelogramma hasonló, szögeik megegyeznek.

a, Határozd meg a paralelogrammához hasonló paralelogramma oldalait, magasságát oldalak hosszát! Az oldalak arányát!

b, Számítsd ki a paralelogrammák kerületét, határozd meg a kerületek arányát

c, Számítsd ki a paralelogrammák területét, határozd meg a területek arányát!


Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
matek, háromszög, paralelogramma, feladatok
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

2
1., A kerületeik aránya 1:2, mert:
k_1=a+b+c, k_2=2a+2b+2c=2(a+b+c), az arány ekkor=(a+b+c)/2(a+b+c)=1/2.
Egyszerűbben erre a példára:
k_1=24 dm, k_2=48 dm
Ebből pedig már egyszerűen a k_1/k_2 arány= 24/48=1/2

A területeik aránya 1:4, mert:
t_1=(a×b)/2, t_2=(2a×2b)/2=2(a×b), itt az arány=((ab)/2)/(2ab)=1/4.
Ugyan így erre a példára:
t_1=24 dm^2, t_2=96 dm^2,
Így a t_1/t_2 arány=24/96=1/4.
Módosítva: 6 éve
0

2.,a;
a'=2/3×12=8
b'=2/3×6=4
ma'=2/3×4.5=3

oldalaik aránya megegyezik, ezért elég 1 oldalpárnál kiszámolnunk:
a/a'=12/8=3/4

b;kerületek:
k1=2a+2b=36
k2=2a'+2b'=24
arány:
k1/k2=36/24=3/2

c;paralelogramma területképlete: a×ma
t1=a×ma=12×4.5=54
t2=a'×ma'=8×3=24
arányuk:
t1/t2=54/24=9/4
Módosítva: 6 éve
0