Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

FIZIKA

Főoldal » Középiskola » Fizika
684
Egyenesvonalú mozgást végző test sebességét az ábra mutatja.
a) Mekkora utat tett meg 5s alatt?
b) Mekkora az átlagsebessége a 0...5s időpontban?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
Az utat a függvény alatti "területből" lehet praktikusan (gyorsan) kiszámítani
Az ábrából látszik, hogy a függvény alatti terület két részből áll:
egy téglalap (oldalait a grafikonról olvashatjuk le) 3, és 20 egység hosszúak⇒s₁
egy trapéz, aminek alapjai 20 és 50 egységek, és magassága 2 egység⇒s₂
s₁=20·3=60m
s₂=(20+50)/2·2=70m
sö=130m
tö=5s
vátl/sö/tö=130/5=26m/s
0