Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Feladatsor

Főoldal » Középiskola » Matematika
1630
Egy derékszögű háromszög egyik hegyesszöge a másik hegyesszögének éppen a fele. Milyen hosszú a legrövidebb oldala, ha a hosszabb befogója 12 cm hosszú?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
Egy derékszögű háromszög egyik hegyesszöge a másik hegyesszögének éppen a fele. Milyen hosszú a legrövidebb oldala, ha a hosszabb befogója 12 cm hosszú?
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
Mivel terékszögű, a két hegyeszszög összege 90°. Így ezek a szögek 30° és 60°.
Hosszabb befogóján lévő szög a 30°, a legrövidebb oldal pedig mindenképp a rövidebb befogó. A háromszögből látszik, hogy tangens30°= rövidebbbefogó/hosszabbbefogó.
Innen a keresett x=tan30°* 12=4 3 =6,928
0

Csatoltam képet. Mivel Dorci hamarább oldotta meg, ezért az ő válaszát jelöld megoldásnak. Köszi! Csak azért küldtem be, hogy ábrát rajzolj, mert az fontos!
Módosítva: 6 éve
1