Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia

Főoldal » Középiskola » Kémia
5757
Reakcióhő kiszámítása
a) C(sz)+H2O(g)→CO(g)+H2(g)
b) SO2(g)+2H2S(g)→3S(sz)+2H2O(g)
c) Fe2O3(sz)+2Al(sz)→Al2O3(sz)+2Fe(sz)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
1
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Képződés hőkkel kell számolni.
Az elemeké (például C, H₂, Fe, Al, S) definíció szerint 0.

Képződéshő

A képződéshő azt fejezi ki, hogy mekkora a hőváltozás 1 mol anyagnak meghatározott állapotú elemeiből való képződésekor.

Az elemek képződéshője definíció szerint 0.

Reakcióhő

A kémiai folyamatokat mindig kíséri hőváltozás. A kémiai reakciót kísérő hőváltozást a reakcióhővel jellemezzük.

A reakcióhő megmutatja a kémiai változásban elnyelt vagy felszabadult hőmennyiséget, ha a termokémiai egyenletben feltüntetett minőségű, mennyiségű és állapotú anyagok alakulnak át. Mértékegysége: kJ/mol, előjele lehet pozitív (endoterm reakciók) és negatív (exoterm reakciók). Jele: ΔHr.

Ha egy reakció többféle úton mehet végbe, a termokémia főtétele szerint a reakciót kísérő hőváltozások összege független a részfolyamatok minőségétől és sorrendjétől, csak attól függ, hogy milyen kiindulási anyagokból milyen termékek keletkeznek, és milyen azok állapota.

A reakcióhőt megkaphatjuk, ha a termékek képződéshőjének összegéből kivonjuk a kiindulási anyagok képződéshőinek összegét. Mértékegysége: kJ/mol, előjele lehet pozitív vagy negatív, jele: ΔHk.

AZ ELŐJELEKRE NAGYON KELL FIGYELNI !!!
ÉS A HALMAZÁLLAPOTOKRA (PÉLDÁUL FOLYÉKONY VÍZ VAGY VÍZGŐZ KELETKEZIK-E?)

A fentiek alapján a képződéshők:
függvénytáblázat 280. oldal

a)
képződéshők:
CO: -111 kJ/mol
H2O(g): -242 kJ/mol

ΔHr= (-111) - (-242) = +131 kJ/mol (endoterm reakció)

b)
képződéshők:
SO2: -297 kJ/mol
H2S: -20,1 kJ/mol

ΔHr= 2* (-242) - [ (-297) + 2* (-20,1) ] = (-484) - (-337,2) = -484 + 337,2 = -146,8 kJ/mol (exoterm reakció)

c)
képződéshők:
Al2O3: -1671 kJ/mol
Fe2O3: -823 kJ/mol

ΔHr= (-1671) - (-823) = (-1671) + 823 = (-848) kJ/mol (exoterm reakció) Ez a termit-reakció:
https://www.youtube.com/watch?v=-hHUhR6FcF8
Módosítva: 6 éve
2