Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek

Főoldal » Középiskola » Matematika
1528
2010-ben BKV 1,3 milliárd utast szállított járművein. Az emberek 40%-a autóbuszon, 28,1%-a villamoson, 21,9%-a metrón, 5,3%-a HÉV-vel, 4,7%-a trolibuszon utazott.
a) Ábrázolja kördiagramon az utasok számának megoszlását az egyes járműveken, adja meg a körcikkek középponti szögének nagyságát egész értékre kerekítve!
b) A felmérések szerint az utasok 30-40%-a bliccel (nincs érvényes jegye, bérlete). Mennyi a valószínűsége annak, hogy a 6-os villamoson utazó 50 emberből az ellenőrök 12 bliccelőt találnak?c) A 4-es 6-os útvonalon járó Combinok kerekeinek átmérője 600 mm. Hányszor fordulnak meg a kerekek (egyenként), míg a Blaha Lujza térről az Oktogonig elér a villamos? (A Blaha Lujza tér és az Oktogon távolsága 1300 m.)
d) A Budapesti Fogaskerekű vasút teljes hossza 3700 m. A völgyi és a hegyi végállomások szintkülönbsége 264 m. A pályát folyamatos emelkedéssel alakították ki. Mekkora lehet a legnagyobb emelkedési szög?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
a) Középponti szögek:
busz: 360*0,4=144
vili: 360*0,281=101,16
metró: 360*0,219=78,84
hév: 360*0,053=19,08
troli: 360*0,0047=16,92
Rajzolni most nem tudok, de annyi az egész, hogy körzővel rajzolsz egy kört, behúzod az egyik sugárt, erre felméred az első szöget szögmérővel, majd mellé a másodikat és így tovább. A könnyebbség kedvéért kerekítheted az összegeket, csak arra figyelj, hogy a szögeket összeadva 360 jöjjön ki.
Bocsi, most nincs időm a többire, de később még lehet hogy írok
1