Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek

Főoldal » Középiskola » Matematika
2015
Andrásnak és Beának egy gyereke van, Csaba. Hármójuk átlagéletkora 21 év.
a) Hány év múlva születnek meg a házaspár ikrei, ha így a család átlag életkora 15 év lesz? (6 pont)
b) Az ikrek keresztelőjére összejönnek a rokonok. Öleléssel üdvözlik egymást. Hányan vannak a keresztelőn, ha az ölelések száma 253? (5 pont)
c) Fogalmazza meg a következő kifejezés tagadását!
Van olyan rokon, aki legalább négy szelet tortát megeszik ebéd után. (2 pont)
d) Csaba felnőtt korában híres hegymászó szeretne lenni. Tudja, hogy a légköri nyomás a magassággal csökken. Milyen magas hegyre kell felmennie, hogy a nyomás a tengerszinten mért nyomás 75%-ára csökkenjen? A tengerszinten mért nyomás P0=10^5 , a nyomás magasságfüggését a P=P0*e^-0,1275*h egyenlet írja le, ahol e=2,718 és h a magasság kilométerben mérve.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

3
a) 15 = (63+3n)/5
n = 4

b) Minden ember megöleli az összes többit, ezért egy ember n-1 embert ölel meg, tehát az összes ölelés száma n(n-1) lenne, de az ölesés kölcsönös, ezért 2-vel el kell osztani az eredményt.

253 = n(n-1)/2
506 = n(n-1)
n2-n-506 = 0
Másodfokú megoldó képlettel kijön a 23 mint eredmény.

c) Nincs olyan rokon, aki legalább négy szelet tortát megeszik ebéd után.

d) 100000*0,75 = 100000*2,718-0,1275*h
0,75 = 0,880*h
0,8512 = h

Ha valamit nem értesz, szívesen kifejtem hosszabban
0

a másodfokúnál hogy jött ki 23?
0

Ez a feladat melyik könyvből van?
0