Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek

Főoldal » Középiskola » Matematika
2038
a) A 2005-ben felfedezett boszniai piramisok közül a Nap Piramis 220 m magas és oldallapjainak meredeksége 43,822°. Mekkora a piramis alapterülete, ha az alap jó megközelítéssel négyzet? Az eredményt egész számra kerekítve adja meg!
b) Mekkora a piramist jelenleg teljesen beborító erdő területe?
c) A kilenc piramis közül négyet szeretnénk megnézni. Hányféle sorrendben járhatjuk őket végig, ha a Nap Piramist elsőként akarjuk meglátogatni?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Legyen az alapél hossza x
m = 220
α = 43,822°
Érdemes rajzolni, a legjobb a piramis metszetét (ami párhuzamos az egyik alapéllel)

a)
m/(x/2) = tg α → x = 2·tg α/m
Alapterület: x², számold ki

b)
Egy oldallapja háromszög, aminek a magasságára (jelöljük y-nal) ez írható fel:
m/y = sin α
y = m / sin α
Egy oldal területe x·y/2, a 4 oldalé 2·x·y

c)
Az első a Nagy, utána még a 8 közül 3-at akarunk megnézni, ez 8·7·6 sorrendben mehet.
0