Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Koncentráció ?

Főoldal » Középiskola » Kémia
1259
2,00 mol/dm3
koncentrációjú hangyasavoldatból 2,00-es pH-jú oldatot készítünk.
a) Számítsa ki a 2,00-es pH-jú hangyasavoldat koncentrációját! (0,575 mol/dm3)
b) Számítsa ki, hogy 500 cm3 2,00-es pH-jú oldat készítéséhez, hány cm3 2,00 mol/dm3 koncentrációjú hangyasavoldat kell! (144 cm3)
c) Számítsa ki, hogy az elkészített oldat 5,00 cm3
-ének közömbösítéséhez hány cm3 0,100 mol/dm3 koncentrációjú nátrium-hidroxid-oldat szükséges! Írja fel a titrálási
reakcióegyenletét is! Ks(HCOOH) = 1,77·10–4 mol/dm3
(HCOOH + NaOH = HCOONa + H2O, 28,8 cm3)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
a)

pH = 2,00 jelentése:
Az egyensúlyi hidrogénion koncentráció -lg-a:
-lg[H+]=2,00
[H+]= 0,01 mol/dm³

a hangyasav disszociációja:
HCOOH ⇔ H+ + HCOO-

kiindulási koncentráció: x mol/dm³ nem disszociált hangyasav

egyensúlyi koncentrációk:
0,01 mol/dm³ H+
ugyanennyi formiát: 0,01 mol/dm³ (mert 1 molból 1mol + 1 mol keletkezik)
x-0,01 mol/dm³ hangyasav

A hangyasav disszociációs állandója:
Ks = 2,1*10-4

Ks= [H+] * [HCOO-] / [HCOOH]

Ks= 2,1*10-4 = 0,01 * 0,01 / (x-0,01)
2,1*10-4 * x - 2,1*10-6 = 10-4
2,1 * x - 2,1*10-2 = 1
2,1 * x = 1,021
x = 0,486 mol/dm³ (nem tudom, hogy honnan van a Ks, én függvénytáblázatból néztem. Az 1,77-essel valóban 0,575).

b)
2-es pH-jú oldatban tehát 0,01 mol/dm³ a hidrogén ion koncentráció.
Akkor a disszociálatlan hangyasav koncentrációja az előzőből: 0,486+0,01=0,487 mol/dm³
Ha 1000 cm³ ennyit tartalmaz, akkor 500 cm³ oldatban 0,2435 mol hangyasav van.

Hány cm³ 2,00 mólos oldatban van ugyanennyi?
Ha 1000 cm³-ben 2 mol van, akkor
x= 121,75 cm³-ben 0,2435 mol van. (egyébként 144 cm³-re jön ki).

c)
HCOOH + NaOH = HCOONa + H₂O
1 mol hangyasav 1 mol NaOH-dal reagál.

500 cm³ hangyasav oldatban van 0,2435 mol hangyasav van.
5 cm³ oldatban a százada: 2,435*10-3 mol hangyasav van.
Ez ugyanennyi mol NaOH-dal reagál.

0,100 mol/dm³ NaOH oldatban 1000 cm³-ben van 0,1 mol NaOH
x= 24,35 cm³ 0,1 mólos NaOH oldatban 2,435*10-3 mol NaOH van.
1