Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika

Főoldal » Általános iskola » Fizika
643
Egy autó és egy kerékpáros indul egymással szemben egy 46 km-es útvonalon.Mennyi idő múlva találkoznak, ha az autó 6/5 km t tesz meg percenként,a kerékpáros 1/3 km t?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
fizika, 7.oszt
0
Általános iskola / Fizika

Válaszok

1
va=6/5km/perc=72km/óra
vk=1/3km/perc=20km/óra
az autó "t" idő alatt megtett "x"km utat
a kerékpáros ugyan ennyi idő alatt (t idő alatt) megtett 46-x km-t
Tudjuk, hogy v=s/t⇒s/v
Írjuk fel mindkét járműre a t=s/v összefüggést, és használjuk ki a feladat értelmében, hogy azonos ideig mozogtak, tehát a két összefüggés egyenlő. Kapjuk a következő egyenletet:
x/72=46-x/20 rendezzük az egyenletet, és oldjuk meg "x"-re
20·x=72·46-72·x
x=36km tehát az autó a találkozásig 36 km-t tett meg
ebből időt már tudunk számítani
t=sa/va=36/72=1/2óra, Tehát egy fél óra múlva találkoznak!
0