Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Nem értem a derékszögű háromszög hegyesszögének trigonometrikus függvényeit valaki megmagyarázná egyszerűbben?

Főoldal » Általános iskola » Matematika
606
Vagy írhattok példákat magyarázattal
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
matek
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
Ha egy derékszögű háromszöget látsz, el kell tudnod dönteni, melyik oldal az átfogó és melyek a befogók. A szögfüggvényeket az én matek tanárom úgy magyarázta, hogy miután kiválasztottad a szöget amelyikről szó van "tedd bele a szemed a szögbe". Azaz tegyél úgy, mintha a szög a szemed lenne és azt látnád, ami a két szögszár között van. Így könnyebb megérteni, mit is jelent az, hogy szöggel szemközti befogó.
Ez alapján talán könnyebben érthetők az alábbi összefüggések:
sin(alfa)= szöggel szemközti befogó osztva az átfogóval
cos(alfa)=szög melletti befogó osztva az átfogóval
tg(alfa)= szöggel szemközti befogó osztva a szög melletti befogóval
ctg(alfa)= szög melletti befogó osztva a szöggel szemközti befogóval

(Remélem nem cseréltem fel az összefüggésekben semmit, majd ellenőrizd :))
0