Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Hogyan lehetne meghatározni a sor Z transzformációját? Tudna esetleg valaki segíteni?

Főoldal » Felsőoktatás » Matematika
503
Sajnos nem tudom megoldani. Nagyon nagyon hálás lennék, ha Valaki segítene. Előre is köszönöm!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Matematika

Válaszok

1
Pedig itt csak annyit kell tudni a Z-transzformációról, hogy az `n` ütemnyi késleltetés operátora `z^-n`. Tehát tagonként transzformálva a képen szereplő egyenletet:

`Y(z)=X(z)+2.8Y(z)z^-1-2.68Y(z)z^-2+0.87Y(z)z^-3`

Ha itt valami diszkrét idejű átviteli függvény számításáról van szó, akkor gondolom az `(Y(z))/(X(z))` arányt szeretnéd kifejezni:

`Y(z)[1-2.8z^-1+2.68z^-2-0.87z^-3]=X(z)`

`(Y(z))/(X(z))=1/(1-2.8z^-1+2.68z^-2-0.87z^-3)`

Vagy `z^-1` helyett `z` polinomjaként felírva:

`(Y(z))/(X(z))=(z^3)/(z^3-2.8z^2+2.68z-0.87)`
0