Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia feladatlap

Főoldal » Középiskola » Kémia
648
Hatalmas segitseg lenne!!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

2
NaCl moláris tömege 23+35,5 = 58,4 g/mol
10 gramm NaCl anyagmennyisége:
n = 10/58,4 mol = 0,17 mol
Molekulák száma: 0,17·6·10²³ = 1·10²³

Eredeti oldat: 10 gramm sót feloldanak 1 liter (1 kg) vízben. (Vagyis 100-szoros tömegű vízben.) Lesz benne 10²³ Na ion és ugyanannyi Cl ion.

Egy hígítás: Vesznek ebből a literből 10 mg-ot (100-adrészt), és beletesznek 1 liter vízbe. Ekkor az előzőnek a századrésze marad benne: 10²³/100
Második hígítás: Vesznek ebből a literből 10 mg-ot (100-adrészt), és beletesznek 1 liter vízbe. Ekkor az előzőnek a századrésze marad benne: 10²³/100²
Harmincadik után: 10²³/100³⁰ = 10²³/10⁶⁰ marad benne.
Az már jóval kisebb 1-nél!!!!
Már a 11-edik hígítás után is (C11) csak 10²³/100¹¹ = 10 ion maradt, a 12-edik után egy se.

Szóval a C30-as sóoldat az tiszta víz :)
Módosítva: 9 éve
0

4. feladat:
K móltömege 39 (8,23w%)
Al: 27 (5,70w%)
S: 32 (13,5w%)
O: 16 (27,0w%)
H₂O: 18 (maradék 45,57w%)

Mivel az oxigén tömegszázaléka duplája a kénének, a móltömege viszont fele, ezért 4-szer annyi O van benne, mint S.

A kén (x) és az alumínium (y) aránya:
32x / 27y = 13,5 / 5,7
x/y = 1215/608 ≈ 2
Vagyis dupla annyi kén van, mint Al.

A kálium (x) és az alumínium (y) aránya:
39x / 27y = 8,23 / 5,7
x/y = 2469/2470 ≈ 1
Ugyanannyi K van, mint Al

A kálium (x) és a víz (y) aránya:
39x / 18y = 8,23 / 45,57
y/x = 19747/1646 ≈ 12

KAl(SO₄)₂ · 12 H₂O
kálium-alumínium-szulfát, timsó
0