Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Segitséget kérnék!

Főoldal » Általános iskola » Kémia
334
Csatoltam képet !S ha lehet el is magygyarázná hogy miért let az eredmény .
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Kémia

Válaszok

1
Reakció egyenletet kell írni:

fém cink oldódik kénsavban, cink-szulfát keletkezik és hidrogéngáz fejlődik:

Zn + H₂SO₄ = ZnSO₄ + H₂

1 mol cink 1 mol kénsavval reagál az egyenlet szerint.

1 mol cink tömege a periódusos rendszerből: 65 gramm

A periódusos rendszerből a H tömege: 1
kén tömege: 32
oxigén tömege: 16
1 mol kénsav tömege a képlete alapján: 2*1 + 32 + 4*16 = 98 gramm.

Egyenes arányosság szerint reagálnak egymással:
kétszer annyi cinkkel kétszer annyi kénsav reagál.
Fele annyi cinkkel fele annyi kénsav reagál.
Satöbbi.

98 gramm kénsav 65 gramm cinkkel reagál a reakció egyenlet szerint (1 mol 1 mollal).
1 gramm kénsav 65/98 gramm cinkkel reagál.
196 gramm kénsav 196*65/98 = 130 gramm cinkkel reagál.
1