Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Goethe : Faust 1.rész !!!!!!!!!!!!!

3366
Valaki le tudna irni az elso resz tartalmat reszeltesen?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Irodalom

Válaszok

2
Itt például össze van foglalva: http://doksi.hu/elemzes.php?order=Show&id=124
De számos jó oldalon található, esetleg Kötelezők röviden könyv is leírja a rövid tartalmat és kielemzi a szereplőket - az iskolai könyvtárban biztosan fellelhető legalább egy példány.
0

Faustot csillapíthatatlan tudásvágy jellemzi, az első rész panaszos monológjával indul. Már minden tudományt kitanult, mégis úgy érzi, hogy semmit sem tud, ráadásul élete is boldogtalan, mert nincsen vagyona, hatalma. Az élet csodáit próbálja értelmezni, ezért mágiához folyamodott, de ebben is csalódott. A Föld szellemének megidézésével sem csillapította tudásvágyát, ezért öngyilkos akart lenni. Már majdnem megitta a méreggel teli kelyhet, de a húsvéti harangok megszólalnak, felidézi gyermekkori emlékeit, s meggondolja magát.
Tanítványával, Wagnerrel az ünneplő sokaságban elvegyült, de nem szabadult életundorától. Találkozik egy fekete uszkárral a séta során, aki szobájában Mefisztóvá változik, a tagadás ördögévé. Alkut kötnek: az ördög teljesíti minden kívánságát, hű szolgája amíg él, de a túlvilágon a lelke az övé lesz. Faust belemegy az alkuba.
Az első részben van Margit tragédiája is. Faust Mefisztó segítségével elcsábítja Margitot, de a házasság nem jelent megoldást problémáira. Margitot halálra ítélik; az anyja a tőle kapott álomitaltól halt meg, gyermekét pedig elemésztette. Faust felajánlja, hogy Mefisztó megmentheti büntetése alól, de Margit bűnhődni akar.
0