Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Háromszög oldalai, magassága

Főoldal » Általános iskola » Matematika
1671
"Határozd meg a szimmetrikus háromszög keresett adatait! Az alapot jelöljük a-val!"
a=? b=13,5cm Ma("a magasság")=10,8cm
Köszönöm a segitséget!
Elnézést, nincs hosszú i betűm.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
háromszög, magasság, oldalak, szimmetrikus
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
Az alaphoz tartozó magasság felezi az alapot és merőleges rá, tehát egy olyan derékszögű háromszög keletkezik, ahol az átfogó hossza b=13,5 cm, a befogók hossza Ma=10,8 cm és a/2 hosszú. Erre felírjuk Pitagorasz tételét:

(a/2)²+10,8²=13,5²
(a²/4)+116,64=182,25
(a²/4)=65,61
a²=262,44
a= 262,44 =16,2, tehát a háromszög alapja 16,2 cm. Ha egész számot szeretnénk kapni, átírhatjuk kisebb mértékegységre, például 162 mm.
Módosítva: 9 éve
0