Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek házi logaritmus

Főoldal » Középiskola » Matematika
620
Tudna valaki segíteni?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
Arra hajtunk, hogy a hatvány alapja megegyezzen a kitevőben lévő logaritmus alapjával, mivel arra használható a definíció;

A 4-et átírjuk 16 hatványává: 4= 16 =161/2, tehát ez lesz a hatványból: (161/2)log₁₆(25), itt használjuk a hatvány hatványozására igaz azonosságot: 16(1/2)*log₁₆(25), itt pedig a logaritmus megfelelő azonosságát: 16log₁₆(25[hatvany]1/2)[/hatvany], ez definíció szerint 251/2-nel egyenlő, ami = 25 =5

Hasonló gondolatmenet miatt a második tag értéke 4 lesz, ezt próbáld meg levezetni.

Tehát a feladatból ez lesz: log₉(5-4)=log₉1=0.
0

szólok gocsnak xd
0