Keresés

Keresendő kifejezés:

Toplista

Toplista
  • betöltés...

Segítség!

Ahhoz, hogy mások kérdéseit és válaszait megtekinthesd, nem kell beregisztrálnod, azonban saját kérdés kiírásához ez szükséges!

Görög-perzsa

646
Mi a görög-perzsa háború oka?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Történelem

Válaszok

6
A Perzsa birodalom gyors terjeszkedése. (A terjeszkedés által a P. Birodalom új adófizetőket, és katonákat szerez.)
0

nincs enough pussy perszába
0

A Perzsa Birodalom akkori vezetője nagyon teljetetlen volt, ez meg is látszik a birodalma nagyságán, és a folyamatos terjeszkedésből eredendően le kellet győzni a görögöket is hiszen útban voltak !
0

perzsa birodalom gyorsterjeszkedése
0

A görög–perzsa háborúk alatt azt az időszakot értjük, amikor a görög poliszok és az Óperzsa Birodalom hadban állt egymással (i. e. 499–449). A háború i. e. 498-ban az ión felkeléssel kezdődött. A görögök hősiesen ellenálltak, számtalan csatát nyertek, ám a perzsák Athént is elfoglalták.

I. Dárajavaus (I. Dareiosz) halála után fia, I. Khsajársá perzsa király (I. Xerxész) folytatta apja háborúját. A perzsák gyorsan elfoglalták Trákiát, Makedóniát és Thesszáliát, majd Thermopülánál egy taktikai csellel legyőzték a görögök szárazföldi erőit. Ezután azonban a szalamiszi csatában a görögök megsemmisítő vereséget mértek a perzsa hajóhadra, majd a plataiai csatában a tél elmúltával újra támadásba lendülő perzsa szárazföldi haderőt is legyőzték. A görögök ezután ellentámadásba lendültek. Több várost elfoglaltak Cipruson, a szárazföldön pedig egészen Büzantionig jutottak. A városból azonban távozniuk kellett, és Spárta kilépett a görög szövetségből.
0

A Perzsa birodalom gyors terjeszkedése. (A terjeszkedés által a P. Birodalom új adófizetőket, és katonákat szerez.)

0