Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia feladat!

Főoldal » Középiskola » Kémia
445
Számítsd ki, hogy egy 20 m2-es, 3 m belmagasságú helyiségben milyen térfogatú szén-monoxid okozhat halálos mérgezést! Hány gramm szén vagy hány dm3 szobahőmérsékletű földgáz-vegyük tisztán metánnak(CH4)-tökéletlen égése során képződhet ennyi szén-monoxid?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
0,08 térfogat% szén-monoxid okoz 2-3 óra elteltével halált.

A helyiség térfogata: 20 m² * 3m = 60 m³

A szén-monoxid könnyebb a levegőnél, így felülről tölti meg a helyiséget. Egyenletes eloszlást feltételezünk, különben 60 m³ lenne a megoldás.

60 m³ 0,08%-a: 60*0,0008 = 0,048 m³ = 48 dm³ szénmonoxid.

2 C + O₂ = 2 CO
2 CH₄ + 3 O₂ = 2 CO + 4 H₂O

24,5 dm³ standard állapotú szénmonoxid anyagmennyisége 1 mol.
48 dm³ standard állapotú szénmonoxid anyagmennyisége 1,96 mol.

2 mol szénből 2 mol CO keletkezik.
2 mol szén tömege: 2*12=24g.
1,96 mol szénből 1,96 mol CO keletkezik.

1,96 mol szén tömege: 1,96 mol * 12 g/mol=23,5 gramm szén.

Metánra ugyanez:
2 mol metánból 2 mol CO keletkezik.
1,96 mol metánból 1,96 mol CO keletkezik.

1,96 mol metán térfogata:
1 mol metán 24,5 dm³
1,96 mol metán 1,96*24,5=48,02 dm³ metán.
1