Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Hol kell kettévágni a gúlát, hogy két egyenlő részt kapjunk?

Főoldal » Középiskola » Matematika
853
Van egy gúla, azt szeretnénk az alaplapra párhuzamos síkkal kettévágni úgy, hogy a két test térfogata egyenlő legyen.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
Matematika, Térgeometria, gúla
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
A hasonlóság arányából érdemes kiindulni; ha a testet két egyenlő részre vágjuk, akkor a keletkezett testek egy gúla, ami hasonló az eredetivel, és egy csonka gúla. Ezek alapján tudjuk, hogy Vnagy=2*Vkicsi, tehát Vnagy/Vkicsi=2. Tudjuk, hogy ha a megfelelő szakaszok hasonlósági aránya λ, akkor a térfogatok közt λ³ lesz ez az arány, vagyis

Vnagy/Vkicsi=λ³=2, tehát λ=³√2.

Ha az eredeti test magassága M, a kis gúla magassága m, akkor λ=M/m=³√2, tehát M/³√2=m, tehát ha az új test magassága 1/³√2-szerese az eredeti test magasságának, akkor lesz az új test térfogata fele az eredetiének.
1