Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Szakmai számolás

Főoldal » Középiskola » Kémia
512
100 cm3 talajminta tömege 274 g. Szárítás után mért tömege 242 g. Számítsa ki a talaj nedvességtartalmát tömeg- és térfogatszázalékban!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
segítség, környezetvédelem, kémai, szakma
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Az eltávozott víz mennyisége:
a kiindulási talaj minta tömegének és a szárított talaj tömegének a különbsége:
274 g - 242 g = 32 g

Ha a víz sűrűségét 1 g/cm³-nek tekintjük, akkor 32 g / (1 g/cm³ ) = 32 cm³ víz távozott.

A nedvesség tartalom:
tömeg%-ban:
nedvesség tömege (g) *100
------------------------------
nedves talajminta tömeg (g)

32 g víz * 100 / 274 g nedves talaj = 11,7 tömeg%

térfogat%-ban:
eltávozott víz térfogata (cm³) * 100
---------------------------------------
nedves talaj térfogata (cm³)


32 cm³ víz*100 / 100 cm³ = 32 térfogat%
Módosítva: 6 éve
2